O nama

Udruge za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju  „OSMJEH“

Na području Grada Pleternice i okolnih područja postoje mnoga djeca s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju čijim roditeljima treba pomoć pri njihovim svakodnevnim životnim potrebama. Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju „Osmjeh“ postoji od 2011.godine i u svom je radu izrazito aktivna na području lokalne zajednice. Osim što redovno organizira okupljanje svojih članova kojima pomažu asistenti u nastavi i volonteri, udruga se usmjerila kako u pomoći u učenju, tako i u svakodnevnoj socijalizaciji i snalaženju djece u svakodnevnici.  Ona je u svom dosadašnjem  radu razvila jednu široku mrežu volontera, a želeći je proširiti i na druge organizacije civilnog društva osnovala je Lokalni volonterski centar u Pleternici. Udruga „Osmjeh“ broji oko 50 članova a od toga je 20ak djece s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju i oko 30 volontera.

Organiziraju se radionice za djecu dva puta tjedno (utorkom i petkom).

Utorkom se održavaju sportske aktivnosti koje vodi profesionalni trener u sportskoj dvorani OŠ fra Kaje Adžića. Radionice petkom su: likovne, glazbene i kreativne koje su održavane u prostoru dobivenom od Grada Pleternice a održavaju ih volonteri. Udruga Osmjeh bila je 2014./2015.g. nositelj projekta „Obrazujmo se zajedno“ financiranog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u sklopu kojeg je 44 djece dobilo svog pomoćnika u nastavi i to u devet osnovnih i dvije srednje škole. Angažirano je sveukupno 29 pomoćnika u nastavi.

Vesna Rezo

PREDSJEDNICA UDRUGE

Vesna Rezo živi u Pleternici te je od 2016. godine predsjednica udruge „Osmjeh“. Voditeljica je raznih projekata  od kojih izdvajamo „Logo učionica“, „Obrazujmo se zajedno“ te Lokalni volonterski centar „Volontiraj s Osmjehom!“ Pleternica.

Udruga Osmjeh je partner u projektu „Zajedno će nam biti lakše“ s udrugama Hrvatsko žensko društvo i Gradom Pleternicom gdje je od Europskog socijalnog fonda dobiveno didaktičkih igračaka za igraonice, edukacije i zajednička druženja s djecom u 4 igraonice (Buk, Zagrađe, Drenovac i Gradac). Društvo Naša djeca Pleternica u projektu „Svijet kroz dječje oči“ koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Udrugom Osmjeh od početka ove godine provodi edukaciju za roditelje, volontere i asistente. U 2015.g.donacijom HBOR-a udruga Osmjeh je provela projekt „LogoUčionica“ u sklopu kojeg je nabavljena pametna ploča i logoped za rad s djecom iz udruge.